Jdi na obsah Jdi na menu
 


Žebříček

Každý od svého narození přebíráme příklady ze svého okolí a na základě nich, ale především své povahy, nebo lépe řečeno povahových vlastností, žijeme. Každý člověk je originál. Co platí na jednoho, nemusí platit na druhého. Jeden dosáhne úspěchu hladce a druhý se musí urputně snažit. Nelze tedy lidi hodnotit podle jednoho metru. Někdo zareaguje mrzutě, ale v jádru duše je to hodný člověk, který má třeba jen problémy. A oproti tomu někdo se zachová mile, ale je zlý. Lidé by neměli dát na první dojem, neboť nemají od narození efektivní výuku o povaze člověka. A to je realita. Povahou děláme absolutně vše ve svém životě. Každý z nás je zodpovědný za způsob života, jaký vede.

Žebříček lidských hodnot je následující:

1. jak člověk reaguje

2. jaký doopravdy je

3. jaké má možnosti

4. jaké má informace

 

Je velmi nevhodné, když se dospělí člověk vymlouvá na to, že měl těžké dětství anebo celou špatnou výchovu, proto se chová nenáležitě. Je to opravdu smutné, že lidé už v dětství si mohou pokazit celý svůj život, a to by se nemuselo dít, pokud by lidé byli náležitě vychováváni. Je určitá hranice, od které by si člověk měl případně i přebudovat nesprávné získané návyky ze své rodiny a nahradit je náležitými. Tou hranicí je věk 22 let. I když jsme nešťastní ve svém životě, nekažme ho alespoň druhým. Oni mají své problémy, které často nezvládají. Buďte ohleduplní bez rozdílu. Pokud se člověk chová mile, laskavě, ohleduplně, trpělivě atd. tak se mu snáze u blízkých odpouští nějaké to provinění. A mít pevné láskyplné a spolehlivé vztahy se svými nejbližšími, je k NEZAPLACENÍ.


Autor: Mgr. Veronika Macková (Článek byl sepsán po dlouholeté konzultaci s panem profesorem Jánem Šramem a po životních zkušenostech), 29.6.2012